Disecta Membra
1600 kucharzy walczy o medale w Olimpiadzie
Wschodnioniemiecki Erfurt jest stolicą światowej kuchni.
Do środy potrwa tam Olimpiada Kulinarna z udziałem 1600 kucharzy z ponad 50 krajów świata.
Wirtuozi garnków i patelni tradycyjnie rozpoczęli zawody paradą w białych strojach i wysokich kucharskich czapkach.
Ale od prezentacji kuchennej mody ważniejszy będzie pokaz kulinarnych umiejętności.
Kucharze i cukiernicy rywalizować będą w dwóch dyscyplinach.
W konkursie kuchni gorącej trzeba przygotować trzydaniowe menu.
Tak zwana wystawa zimnych talerzy to z kolei konkurs na wykonanie i zaaranżowanie przystawek i deserów.
Międzynarodowe jury oceni smak potraw, ale również ich wygląd i wykorzystanie składników.
Nagrodami Olimpiady Kulinarnej są - tak jak w przypadku prawdziwych igrzysk - złote, srebrne i brązowe medale.
Ważniejszy od krążków jest jednak prestiż w środowisku.
W Erfurcie gotować, dusić, piec, flambirować i garnirować będą zespoły reprezentujące kraje, regiony oraz... siły zbrojne.
Polska nie wystawia drużyny narodowej, ale honoru polskiej kuchni będzie bronić między innymi ekipa kucharzy Wojska Polskiego.
:gwizda: źródło: gotowanie onet :gwizda: