ďťż

Co można łatwo ugotować?

Serwis znalezionych haseł

Disecta Membra

Może znacie jakieś fajne kombinacje kulinarne, do których nie trzeba sie wysilać? Tylko nie mówcie mi o jajecznicy bo z tym sobie jakoś radzę ;P




Oto przepis:
4 łyżki stołowej mąki tortowej
4,5 łyżki stołowej cukru (sacharoza)
1 Łyżka proszku do pieczenia
1,5 łyżki stołowej kakaa (gorzka, nie nesquik i inne...)
Wszystko wymieszać
Dodać jedno jajko
Dodać 3 łyżki stołowe oleju
Dodać 3,5 łyżki stołowej mleka
Dokładnie wymieszać (tak, by nie było grudek, cukier może być nierozpuszczony)
Wsadzić do mikrofalówki (3 minuty, 800W)
http://i37.tinypic.com/2z86icw.jpg

pyszne i szybkie, najlepsze że z domu nie musiałem wychodzić żeby to zrobić, bo te składniki mam zawsze w domu :D ale moim zdaniem lepiej dać trochę więcej mleka, bo ciastko jest trochę suche jak dla mnie ;)

Link do strony z przepisem

Hmm... zupka chińska :D
Oprócz niej to :
1. Tosty
Rzecz zainspirowana filmem Sprawa Kramerow

Mamy juz niespecjalnie swiezy chleb.
Rozbeltujemy jajka (1 na 3 kromki), doprawiamy (ja dodaje pare kropel sosu sojowego, sol, pieprz i jakas zielenine). Dodajemy 1/4 szklanki mleka. Mieszamy, obtaczamy chleb i smazymy chwile - az sie zrumieni. Po zdjeciu posypuje czosnkiem granulowanym. Jesc gorace !

2. Tzatziki - mozna dodac do tostow

Jeden sredni ogorek po obraniu scieramy, solimy i odstawiamy.
Z 1/4 kg twarogu, 200 g jogurtu naturalnego i 2 lyzek oliwy (nie oleju!) ukrecamy krem. Dodajemy do niego 2 zabki rozgniecionego czosnku, osaczona miazge z ogorkow i pieprz.
Mozna jesc od razu - ale zyskuje na smaku po jakiejs godzinie w lodowce

coś z moich rejonów.. mało sycące ale smaczne :P

Wodzionka (błędnie: Wodzianka) ? regionalna zupa śląska. Tania, prosta i szybka w przygotowaniu dawniej stanowiła jedno z podstawowych dań śląskiej kuchni. Jadana była zarówno na śniadanie, obiad jak i na kolację. Wodzionka występuje w wielu odmianach, ale w każdej podstawą są chleb i wrzątek.

Chleb na zupę powinien być czerstwy (zwykle 2-3 dniowy, ale można użyć również całkiem suchego). Świeże pieczywo zbyt szybko i mocno nasiąka wodą i brakuje mu charakterystycznego smaku. Nieodzownym składnikiem jest czosnek. Jest on, obok chleba, podstawą smaku i jego ilość sięgać może kilku ząbków na pojedynczą porcję. Kolejnym ważnym składnikiem jest tłuszcz zwierzęcy: smalec, łój wołowy lub masło. Składniki, po rozdrobnieniu, zalewane są wrzątkiem, najczęściej bezpośrednio w naczyniu, z którego zupę się spożywa, a następnie całość jest doprawiana solą.

W bogatszych wersjach zupy stosowane są różne dodatki: obok soli przyprawia się ją maggi i pieprzem, dodaje się skwarek, a zamiast wody używa się bulionu. Wodzionkę często serwuje się z podanymi osobno bratkartoflami, czyli ugotowanymi i usmażonymi ziemniakami.

W Niemczech wodzionka znana jest jako Wassersuppe (Wasser - woda i Suppe - zupa), jednak określenie to dotyczy także innych zup gotowanych na wodzie, bez wywaru mięsnego.

u mnie to akurat trochę inaczej wygląda na talerzu :P
http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/8/87/Wodzionka.png/200px-Wodzionka.png

Smacznego :)



Przy spaghetti też za wiele wysiłku nie trzeba :)

Ryż z jabłkami :D pyyycha

Gotujesz ryż, ścierasz jabłka (ilość według uznania), po ugotowaniu ryzu dodajesz jabłka i delitatnie zapiekasz. Gotowe :D do smaku można dodać na górę odrobinę babcinej konfitury.

makaron z brokulami. gotujesz makaron all dente czyli lekko twardy osobno brokuly. nastepnie laczysz je razem dodajesz masla lub oliwy maggi i swiezy czosnek. Obsypujesz serem mieszasz i jeszcze raz ser na wierzch i zapiekasz w piekarniku. Polecam makaron swiderki

Kluski na parze nie ma dużo roboty :)

Zamiast zwykłego kotleta można też coś wyczarować na szybko :) pierś z kurczaka rozbić tak jak na kotlety ale nie doprawiając solą ani pieprzem. Zamiast tego panierujemy mięso w zupie cebulowej ( np z knorra w saszetce ) smażymy, gdy z jednej strony kotlet już będzie gotowy, obracamy i tą opieczoną już stronę smarujemy cienko śmietaną i dajemy starty ser żółty który ładnie się roztopi. Pycha :D !

makaron dodajemy troche kukurydzy scieramy na to ser i w mikrofali na poltorej minuty i szybkie pozywne zarcie

coś z kuchni mojej babci:)(oboje z bratem to uwielbiamy)

filet drobiowy(3 szt) kroisz w kostkę,wrzucasz na patelnię z tłuszczem i 2-3 kostkami rosołowymi,dorzucasz pokrojone w kostkę ziemniaki i mrożoną jarzynkę(wg uznania,np zestaw 9 jarzyn),wysmażasz do odparowania wody,zamieszasz,dolewasz zagotowaną wodę(głupie,ale prawdziwe-odparowujesz wodę,a potem ją dolewasz),ketchup z butelki tak jakoś z 2-3 łyżki...i pod przykrywką z 5 min,odkrywasz,odparowujesz wodę...nakładasz porcję na talerz,na to ser żółty i 1 min w mikrofalówce...i gotowe

SMACZNEGO :)

u mnie ostatnio tylko szybkie i rozgrzewaajce posileczki, jak mam sesje to nie mam czasu gotowac obiadow :). ostatnio wcinam Knorr Nudle, ciepla dobra szamka, no i szybka przede wszystkim :)

też jadłem te rozgrzewające zupki :) fajnie smakują , ciekawy pomysł. a widziałeś filmik o tym, , hehe , dobry ;)

Wszelkiego rodzaju makarony - je najłatwiej przygotować, można dorzucać różne składniki, robić zapiekanki, sosik do tego i gotowe. Podobna sprawa z ryżem, można go przygotować na różne sposoby. Gwarantuje, że to bardzo szybkie dania, robi się je w kilkanaście minut do pół godziny. Zresztą w sieci można znaleźć dużo przepisów.


Przy spaghetti też za wiele wysiłku nie trzeba :)


Zna ktoś jakiś fajny sposób na spaghetti?
Mi zawsze wychodzi jakieś takie... inne ;D


też jadłem te rozgrzewające zupki :) fajnie smakują , ciekawy pomysł. a widziałeś filmik o tym, hehe , dobry ;)


czlowieku, jak ich widzialem jak w przereblu nurkuja, tez jest gdzies do obejrzenia w necie :D

macie gościa co wskakuje do przerębla , dobry typ :]
a zupki z torebki mi smakują:)

niektorzy biora makaron nudle i z tego przygotowuja sobie wlasne potrawy, z wlasnymi przyprawami i dodatkami, tez pomyslowe, chociaz tyle jest smakow teraz, ze kombinacje sa juz zbedne

no ja czytałem gdzieś w necie o sałatkach z kluskami z zupek chińskich :) ciekawe jak to musi smakowac pewnie dobrze, bo tak jak już pisałem zupki knorra nudle mi smakują :)


no ja czytałem gdzieś w necie o sałatkach z kluskami z zupek chińskich :) ciekawe jak to musi smakowac pewnie dobrze, bo tak jak już pisałem zupki knorra nudle mi smakują :)


takie polskie tradycyjne smaki sa najlepsze, grzybowa, rosioły itd :)

szybko i łatwo to można ugotować wodę na herbatę lub kawę :P


1 łagodna zupka chińska
1 ostra zupka chińska
2 podwójne piersi z kurczaka
kapusta pekińska
puszka groszku
puszka kukurydzy
słoik papryki konserwowej (600 ml)
3 jajka
majonez
sól
pieprz

Sposób wykonania:

Zupki przyrządzić wg przepisu na opakowaniu, jedynie zalać je mniejszą ilością wody. Ostudzić. Filet z kurczaka pokroić w kostkę, usmażyć na oleju, pod koniec smażenia dodać przyprawy i ostudzić. Kapustę pekińską drobno posiekać (można nie dawać jej całej). Groszek i kukurydzę osączyć z zalewy. Czerwoną paprykę pokroić w kostkę. Jajka ugotować na twardo, ostudzić i pokroić w kostkę.

Wszystkie składniki razem połączyć. Dodać majonez, przyprawić do smaku i dokładnie wymieszać.

Sałatki tej wychodzi bardzo dużo, składniki wystarczą na ok. 25 porcji.

Sałatkę podawać z pieczywem.

Smacznego.


przepis ze strony http://www.smaczny.p...zupek_chinskich

Bardzo łatwa, tania i smaczna sałatka ;D

1 por
1 puszka ananasa
10 dag szynki w plasterkach
3 łyżki majonezu
3 łyżki jogurtu naturalnego

Por pokroić w półplasterki. Ananasa osączyć z zalewy i pokroić w kostkę. Plasterki szynki pokroić w paski. Wszystkie składniki przełożyć razem do miski. Dodać majonez, jogurt naturalny i dokładnie wymieszać. Schłodzić w lodówce.

Smacznego.

Ja uwielbiam indyka w sosie curry:) wystarczy pokroić pierś z indyka na drobne kawałki, nacieramy je curry i mąką, kroimy cebulkę, bakłażan i cukinie. Podgrzewamy oliwę z olwek, dodajemy warzywa, mięso, chwilę smażymy i dodajemy jeszcze trochę curry. Następnie zalewamy wszystko woda i dusimy kolejne 15 minut. Powinniśmy otrzymać indyka z warzywami w gęsty sosie- jeśli nie to dodajemy mąkę, mieszamy i jeszcze dusimy

Bardzo proste są placki ziemniaczane. Wystarczy zetrzeć ziemniaki i cebulę, dodać jedno jajko i trochę mąki. Miesza się tą masę z przyprawami, solą pieprzem i czosnkiem. A potem smaży na oliwie z oliwek. Dobre są placki na ostro ze śmietaną albo sosem grzybowym, albo żurawiną.

Jest bardzo wiele opcji na szybki posiłek, tylko zależy od preferencji i co ma się na myśli mówiąc szybko.
5 minut - tosty;) W opiekaczy, tosterze, mikrofali, dodatki wg uznania.
10 minut- omlet. jajko mieszamy z łyżką mąki i odrobiną mleka, wrzucamy na małą patelnie - do tego dżem, powidła, warzywa - wg. gustu.
w 25 minut można już zrobić konkretny obiad, pierś z kurczaka smaży sie bardzo szybko, do tego można ugotować ryż i zrobić sos tzn "w 5 minut" . Wystarczy ruszyć głową i na pewno coś z tego wyjdzie;)

  • zanotowane.pl
  • doc.pisz.pl
  • pdf.pisz.pl
  • russ.xlx.pl