Disecta Membra
Może znacie jakieś fajne kombinacje kulinarne, do których nie trzeba sie wysilać? Tylko nie mówcie mi o jajecznicy bo z tym sobie jakoś radzę ;P
Oto przepis:
4 łyżki stołowej mąki tortowej
4,5 łyżki stołowej cukru (sacharoza)
1 Łyżka proszku do pieczenia
1,5 łyżki stołowej kakaa (gorzka, nie nesquik i inne...)
Wszystko wymieszać
Dodać jedno jajko
Dodać 3 łyżki stołowe oleju
Dodać 3,5 łyżki stołowej mleka
Dokładnie wymieszać (tak, by nie było grudek, cukier może być nierozpuszczony)
Wsadzić do mikrofalówki (3 minuty, 800W)
http://i37.tinypic.com/2z86icw.jpg
pyszne i szybkie, najlepsze że z domu nie musiałem wychodzić żeby to zrobić, bo te składniki mam zawsze w domu :D ale moim zdaniem lepiej dać trochę więcej mleka, bo ciastko jest trochę suche jak dla mnie ;)
Link do strony z przepisem
Hmm... zupka chińska :D
Oprócz niej to :
1. Tosty
Rzecz zainspirowana filmem Sprawa Kramerow
Mamy juz niespecjalnie swiezy chleb.
Rozbeltujemy jajka (1 na 3 kromki), doprawiamy (ja dodaje pare kropel sosu sojowego, sol, pieprz i jakas zielenine). Dodajemy 1/4 szklanki mleka. Mieszamy, obtaczamy chleb i smazymy chwile - az sie zrumieni. Po zdjeciu posypuje czosnkiem granulowanym. Jesc gorace !
2. Tzatziki - mozna dodac do tostow
Jeden sredni ogorek po obraniu scieramy, solimy i odstawiamy.
Z 1/4 kg twarogu, 200 g jogurtu naturalnego i 2 lyzek oliwy (nie oleju!) ukrecamy krem. Dodajemy do niego 2 zabki rozgniecionego czosnku, osaczona miazge z ogorkow i pieprz.
Mozna jesc od razu - ale zyskuje na smaku po jakiejs godzinie w lodowce
coś z moich rejonów.. mało sycące ale smaczne :P
Wodzionka (błędnie: Wodzianka) ? regionalna zupa śląska. Tania, prosta i szybka w przygotowaniu dawniej stanowiła jedno z podstawowych dań śląskiej kuchni. Jadana była zarówno na śniadanie, obiad jak i na kolację. Wodzionka występuje w wielu odmianach, ale w każdej podstawą są chleb i wrzątek.
Chleb na zupę powinien być czerstwy (zwykle 2-3 dniowy, ale można użyć również całkiem suchego). Świeże pieczywo zbyt szybko i mocno nasiąka wodą i brakuje mu charakterystycznego smaku. Nieodzownym składnikiem jest czosnek. Jest on, obok chleba, podstawą smaku i jego ilość sięgać może kilku ząbków na pojedynczą porcję. Kolejnym ważnym składnikiem jest tłuszcz zwierzęcy: smalec, łój wołowy lub masło. Składniki, po rozdrobnieniu, zalewane są wrzątkiem, najczęściej bezpośrednio w naczyniu, z którego zupę się spożywa, a następnie całość jest doprawiana solą.
W bogatszych wersjach zupy stosowane są różne dodatki: obok soli przyprawia się ją maggi i pieprzem, dodaje się skwarek, a zamiast wody używa się bulionu. Wodzionkę często serwuje się z podanymi osobno bratkartoflami, czyli ugotowanymi i usmażonymi ziemniakami.
W Niemczech wodzionka znana jest jako Wassersuppe (Wasser - woda i Suppe - zupa), jednak określenie to dotyczy także innych zup gotowanych na wodzie, bez wywaru mięsnego.
u mnie to akurat trochę inaczej wygląda na talerzu :P
http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/8/87/Wodzionka.png/200px-Wodzionka.png
Smacznego :)
Przy spaghetti też za wiele wysiłku nie trzeba :)
Ryż z jabłkami :D pyyycha
Gotujesz ryż, ścierasz jabłka (ilość według uznania), po ugotowaniu ryzu dodajesz jabłka i delitatnie zapiekasz. Gotowe :D do smaku można dodać na górę odrobinę babcinej konfitury.
makaron z brokulami. gotujesz makaron all dente czyli lekko twardy osobno brokuly. nastepnie laczysz je razem dodajesz masla lub oliwy maggi i swiezy czosnek. Obsypujesz serem mieszasz i jeszcze raz ser na wierzch i zapiekasz w piekarniku. Polecam makaron swiderki
Kluski na parze nie ma dużo roboty :)
Zamiast zwykłego kotleta można też coś wyczarować na szybko :) pierś z kurczaka rozbić tak jak na kotlety ale nie doprawiając solą ani pieprzem. Zamiast tego panierujemy mięso w zupie cebulowej ( np z knorra w saszetce ) smażymy, gdy z jednej strony kotlet już będzie gotowy, obracamy i tą opieczoną już stronę smarujemy cienko śmietaną i dajemy starty ser żółty który ładnie się roztopi. Pycha :D !
makaron dodajemy troche kukurydzy scieramy na to ser i w mikrofali na poltorej minuty i szybkie pozywne zarcie
coś z kuchni mojej babci:)(oboje z bratem to uwielbiamy)
filet drobiowy(3 szt) kroisz w kostkę,wrzucasz na patelnię z tłuszczem i 2-3 kostkami rosołowymi,dorzucasz pokrojone w kostkę ziemniaki i mrożoną jarzynkę(wg uznania,np zestaw 9 jarzyn),wysmażasz do odparowania wody,zamieszasz,dolewasz zagotowaną wodę(głupie,ale prawdziwe-odparowujesz wodę,a potem ją dolewasz),ketchup z butelki tak jakoś z 2-3 łyżki...i pod przykrywką z 5 min,odkrywasz,odparowujesz wodę...nakładasz porcję na talerz,na to ser żółty i 1 min w mikrofalówce...i gotowe
SMACZNEGO :)
u mnie ostatnio tylko szybkie i rozgrzewaajce posileczki, jak mam sesje to nie mam czasu gotowac obiadow :). ostatnio wcinam Knorr Nudle, ciepla dobra szamka, no i szybka przede wszystkim :)
też jadłem te rozgrzewające zupki :) fajnie smakują , ciekawy pomysł. a widziałeś filmik o tym, , hehe , dobry ;)
Wszelkiego rodzaju makarony - je najłatwiej przygotować, można dorzucać różne składniki, robić zapiekanki, sosik do tego i gotowe. Podobna sprawa z ryżem, można go przygotować na różne sposoby. Gwarantuje, że to bardzo szybkie dania, robi się je w kilkanaście minut do pół godziny. Zresztą w sieci można znaleźć dużo przepisów.
Przy spaghetti też za wiele wysiłku nie trzeba :)
Zna ktoś jakiś fajny sposób na spaghetti?
Mi zawsze wychodzi jakieś takie... inne ;D
też jadłem te rozgrzewające zupki :) fajnie smakują , ciekawy pomysł. a widziałeś filmik o tym, hehe , dobry ;)
czlowieku, jak ich widzialem jak w przereblu nurkuja, tez jest gdzies do obejrzenia w necie :D
macie gościa co wskakuje do przerębla , dobry typ :]
a zupki z torebki mi smakują:)
niektorzy biora makaron nudle i z tego przygotowuja sobie wlasne potrawy, z wlasnymi przyprawami i dodatkami, tez pomyslowe, chociaz tyle jest smakow teraz, ze kombinacje sa juz zbedne
no ja czytałem gdzieś w necie o sałatkach z kluskami z zupek chińskich :) ciekawe jak to musi smakowac pewnie dobrze, bo tak jak już pisałem zupki knorra nudle mi smakują :)
no ja czytałem gdzieś w necie o sałatkach z kluskami z zupek chińskich :) ciekawe jak to musi smakowac pewnie dobrze, bo tak jak już pisałem zupki knorra nudle mi smakują :)
takie polskie tradycyjne smaki sa najlepsze, grzybowa, rosioły itd :)
szybko i łatwo to można ugotować wodę na herbatę lub kawę :P
1 łagodna zupka chińska
1 ostra zupka chińska
2 podwójne piersi z kurczaka
kapusta pekińska
puszka groszku
puszka kukurydzy
słoik papryki konserwowej (600 ml)
3 jajka
majonez
sól
pieprz
Sposób wykonania:
Zupki przyrządzić wg przepisu na opakowaniu, jedynie zalać je mniejszą ilością wody. Ostudzić. Filet z kurczaka pokroić w kostkę, usmażyć na oleju, pod koniec smażenia dodać przyprawy i ostudzić. Kapustę pekińską drobno posiekać (można nie dawać jej całej). Groszek i kukurydzę osączyć z zalewy. Czerwoną paprykę pokroić w kostkę. Jajka ugotować na twardo, ostudzić i pokroić w kostkę.
Wszystkie składniki razem połączyć. Dodać majonez, przyprawić do smaku i dokładnie wymieszać.
Sałatki tej wychodzi bardzo dużo, składniki wystarczą na ok. 25 porcji.
Sałatkę podawać z pieczywem.
Smacznego.
przepis ze strony http://www.smaczny.p...zupek_chinskich
Bardzo łatwa, tania i smaczna sałatka ;D
1 por
1 puszka ananasa
10 dag szynki w plasterkach
3 łyżki majonezu
3 łyżki jogurtu naturalnego
Por pokroić w półplasterki. Ananasa osączyć z zalewy i pokroić w kostkę. Plasterki szynki pokroić w paski. Wszystkie składniki przełożyć razem do miski. Dodać majonez, jogurt naturalny i dokładnie wymieszać. Schłodzić w lodówce.
Smacznego.
Ja uwielbiam indyka w sosie curry:) wystarczy pokroić pierś z indyka na drobne kawałki, nacieramy je curry i mąką, kroimy cebulkę, bakłażan i cukinie. Podgrzewamy oliwę z olwek, dodajemy warzywa, mięso, chwilę smażymy i dodajemy jeszcze trochę curry. Następnie zalewamy wszystko woda i dusimy kolejne 15 minut. Powinniśmy otrzymać indyka z warzywami w gęsty sosie- jeśli nie to dodajemy mąkę, mieszamy i jeszcze dusimy
Bardzo proste są placki ziemniaczane. Wystarczy zetrzeć ziemniaki i cebulę, dodać jedno jajko i trochę mąki. Miesza się tą masę z przyprawami, solą pieprzem i czosnkiem. A potem smaży na oliwie z oliwek. Dobre są placki na ostro ze śmietaną albo sosem grzybowym, albo żurawiną.
Jest bardzo wiele opcji na szybki posiłek, tylko zależy od preferencji i co ma się na myśli mówiąc szybko.
5 minut - tosty;) W opiekaczy, tosterze, mikrofali, dodatki wg uznania.
10 minut- omlet. jajko mieszamy z łyżką mąki i odrobiną mleka, wrzucamy na małą patelnie - do tego dżem, powidła, warzywa - wg. gustu.
w 25 minut można już zrobić konkretny obiad, pierś z kurczaka smaży sie bardzo szybko, do tego można ugotować ryż i zrobić sos tzn "w 5 minut" . Wystarczy ruszyć głową i na pewno coś z tego wyjdzie;)