Disecta Membra
Jedzenie czerwonego mięsa może być groźne
http://www.wp.pl/i/ivar/_/200811/699370.jpg
Jedzenie czerwonego mięsa i nabiału
może zwiększać naszą podatność
na zakażenie groźnym szczepem pałeczki okrężnicy
- ostrzegają naukowcy z Australii i USA na łamach pisma „Nature".
Jeden ze szczepów pałeczki okrężnicy
- E. coli, tzw. STEC
- wytwarza dwie toksyny,
które są podobne do toksyny produkowanej przez bakterię Shigella.
Pałeczki STEC i wytwarzane przez nie toksyny mogą wywoływać bardzo poważne zaburzenia żołądkowo-jelitowe.
Travis Beddoe z Monash University w Melbourne, w Australii i Ajit Varki z University of California w San Diego
wraz z kolegami odkryli,
że toksyny produkowane przez bakterie STEC wiążą się do cukrów zawierających jeden z glikanów tzw. kwas Neu5Gc.
Cukry te nie są produkowane przez nasz organizm,
zjadamy je wraz z czerwonym mięsem (np. jagnięciną, wołowiną i wieprzowiną) oraz krowim mlekiem,
a po strawieniu
dochodzi do ich wbudowania do tkanek budujących jelita i nerki.
Co ciekawe,
to właśnie pożywienie bogate w kwas Neu5Gc jest głównym źródłem zakażeń STEC.
Naukowcy podejrzewają,
że jedzenie tych produktów
uwrażliwia nasze tkanki na toksyny i inne czynniki produkowane przez bakterie STEC,
obecne niekiedy w tych samych produktach.
Podsumowując swoje najnowsze badania,
autorzy pracy
radzą ograniczyć spożywanie czerwonego mięsa
do produktów dobrze ugotowanych i pasteryzowanego nabiału,
ponieważ procesy te niszczą groźne bakterie.
:gwizda: źródło: kuchnia wp :gwizda: