Disecta Membra
Koniak
Koniak to rodzaj alkoholu którego technologia wytwarzania pozostała niezmienna od praktycznie 300 lat. Nazwa "Koniak", a ściślej "Cognac" zastrzeżona jest wyłącznie dla trunku produkowanego w okolicach miasteczka Cognac, w regionie Charente, we Francji.
http://monnet-cognac.com/medias/monnet_cognac_cigar.jpg
Nazwa "Koniak" pierwszy raz została użyta w roku 1617, a niedługo potem powstała pierwsza gorzelnia, która produkowała mocniejszy alkohol zwany palonym winem (franc. "vin brüle", po angielsku "brandy"). Brandy wytwarzana w okolicach miasteczka Cognac nazwano później "eau-de-vie du Cognac" ("eau-de-vie" z franc. znaczy dosłownie: woda życia). Proces został wzbogacony także o drugą destylację.
Koniak zawiera ok. 40-45% alkoholu.
Musi powstać w 90% z następujących gatunków winogron: Ugni Blanc, Folle Blanche lub Colombard. Większość koniaków wytwarza się tylko z Ugni Blanc.
http://ewga.net/users/UserFiles/Image/ewga/ewga2/cognac.jpg
Jak każdy wielki trunek koniak ma swoją legendę. Sekret podwójnej destylacji koniaku zawdzięczamy XVI wiecznemu rycerzowi o imieniu Jacques de la Croix-Maron. Podobno rycerzowi temu w koszmarze przyśnił się Szatan, który chciał ugotować jego duszę. Kiedy to nie powiodło sie, Szatan zagroził, że ugotuje ją jeszcze raz. Wtedy Jacques obudził się zlany potem i wpadł na pomysł zeby podwójnie destylować jego wino co nada mu zupełnie nowy i inny smak.
http://www.roumazeilles.net/news/en/wordpress/wp-content/uploads/2008/09/cognac-glass-rikke-hagen.jpg
Ja mam wrodzony wstręt do koniaku ;/ Po prostu nie przechodzi mi przez gardło