Disecta Membra
Kurze udka obniżają ciśnienie
Japońscy naukowcy zidentyfikowali w kurzych udkach cztery proteiny,
które - jak się wydaje
- skutecznie regulują wysokie ciśnienie krwi
- wynika z artykułu opublikowanego w czasopiśmie "Journal of Agricultural Chemistry and Food".
Naukowcy karmili uzyskanym z kurzych udek kolagenem szczury cierpiące na nadciśnienie.
Po ośmiu godzinach od zjedzenia porcji kolagenu dochodziło u badanych zwierząt do wyraźnego obniżenia ciśnienia.
U zwierząt z grupy kontrolnej, którym podawano solankę, spadek ciśnienia nie występował - piszą naukowcy.
U szczurów karmionych kolagenem po czterech tygodniach występował znaczący spadek ciśnienia.
Badania przeprowadzili naukowcy z Uniwersytetu w Hiroszimie
we współpracy z badawczym ośrodkiem Nippon Meat Packers' Research and Development Center.
Utrzymujące się wysokie ciśnienie jest jednym z czynników ryzyka zawałów, udarów
i wiodącą przyczyną przewlekłej niewydolności nerek.
:gwizda: źródło: gotowanie onet :gwizda: