ďťż

Kurze udka - obniżają ciśnienie

Serwis znalezionych haseł

Disecta Membra

Kurze udka obniżają ciśnienie

Japońscy naukowcy zidentyfikowali w kurzych udkach cztery proteiny,
które - jak się wydaje
- skutecznie regulują wysokie ciśnienie krwi
- wynika z artykułu opublikowanego w czasopiśmie "Journal of Agricultural Chemistry and Food".

Naukowcy karmili uzyskanym z kurzych udek kolagenem szczury cierpiące na nadciśnienie.
Po ośmiu godzinach od zjedzenia porcji kolagenu dochodziło u badanych zwierząt do wyraźnego obniżenia ciśnienia.
U zwierząt z grupy kontrolnej, którym podawano solankę, spadek ciśnienia nie występował - piszą naukowcy.

U szczurów karmionych kolagenem po czterech tygodniach występował znaczący spadek ciśnienia.

Badania przeprowadzili naukowcy z Uniwersytetu w Hiroszimie
we współpracy z badawczym ośrodkiem Nippon Meat Packers' Research and Development Center.

Utrzymujące się wysokie ciśnienie jest jednym z czynników ryzyka zawałów, udarów
i wiodącą przyczyną przewlekłej niewydolności nerek.

:gwizda: źródło: gotowanie onet :gwizda:

  • zanotowane.pl
  • doc.pisz.pl
  • pdf.pisz.pl
  • russ.xlx.pl