pizza

Serwis znalezionych haseł

Disecta Membra

Umie kto¶ zrobić pizzę , prawdziw± pizzę, przepis i wykonanie. Nie chodzi mi o przepis jakich jest mnóstwo w necie czyli m±kę wymieszać, ciasto odstawic do wyro¶nięci i potem rozprowadzić na blasze , nałożyć składniki ser itp. Jak ktos umie i zna sie na tym to wie o co chodzi.



Ja aktualnie używam tego przepisu a mówię od razu że też nie jestem wielkim znawc± :P po próbach i błędach ten najlepiej mi wyszedł polecam go. Tylko nie robiłem sam sosu tylko kupny miałem :P a co do ciasta to urosło a po upieczeniu było chrupi±ce i miękkie w ¶rodku :) pyszne :D

Składniki:
CIASTO:
- m±ka – 3 szklanki
- drożdże – pół kostki
- olej lub oliwa z oliwek – 2 lub 3 łyżki stołowe (wg.uznania)
- woda – 1 szklanka
- szczypta soli i cukru (ok. pół małej łyżeczki, płaskiej!)

SOS:
- koncentrat pomidorowy – pół słoiczka
- czosnek – 2 z±bki
- sól, cukier po pół płaskiej łyżeczki
- oregano, bazylia – płaska łyżeczka

Jak przyrz±dzić?
CIASTO
M±kę przesiać, dodać sól i cukier, dodać olej lub oliwę, wkruszyć drożdże, wymieszać i dodać wodę. Zagniatać ok 10 min., im dłużej tym ciasto lepsze. Po wyrobieniu ciasta wł±czyć piekarnik, a ciasto ma się nie lepić do r±k, możma je podsypywać m±k± w czasie wyrabiania, ciasto należy rozci±gn±ć do formy (starcza na blachę od piekarnika) i ułożyć na posypanej m±k± blasze, niech sobie kilka minut ro¶nie jak chce. Ja je tak trzymam aż piekarnik ma 200 stopni (ma mieć 250) i dopiero wtedy smaruję brzegi jajkiem (wtedy nie wysycha i ma rumiana skórkę) oraz smaruję wierzch sosem. Na to kładę to co akurat mam w lodówce.

SOS
Pół słoiczka koncentratu pomidorowego z sol± i cukrem do smaku (koncentrat zwykle bywa kwa¶ny) oraz z ziołami i czosnkiem należy wymieszać i smarować ciasto przed położeniem dalszych składników jeżeli się je ma :) )) A jak się nie ma to wystarczy 10 deka utartego sera na wierzch i też jest dobrze.

Cało¶ć piekę 11 do 12 minut.
Małżonka twierdzi że niech się schowaj± pizze z pizzerii, moja ponoć lepiej smakuje.

Uwagi:
A było to tak, przed półtora rokiem sprawili¶my sobię kuchnię z piekarnikiem, no więc do internetu po przepisy na pizzę. W ci±gu czasu jaki upłyn±ł i po przetestowaniu setki przepisów okazało się, że w wypadku ciasta na pizzę nie sprawdzaj± się żadne “wynalazki” i ulepszenia. Ma być prosto i niezawodnie “Jak ruska pepesza”. Więc żadnego mleka – wystarczy woda, żadnego czekania aż drożdze urosn±( i tak ciasto uro¶nie), i ma być szybko a smacznie, st±d sos do smarowania powierzchni ciasta przed położeniem składników. Najważniejsze! to dobrze wyrobić ciasto! i tyle :) )) Smacznego.

PS. wszystko robiłem jak w przepisie i wyszło :)
Użytkownik nowik edytował ten post 27 kwiecień 2010 - 17:18
troche tej fachowej wiedzy sie naczytałem na ten temat i wiem że m±ka musi być wysokobiałkowa (około 14 g), ale nie wiem sk±d tak± wzi±ć. Można se kupić m±kę chlebow± ma ok 12 g, ale jest jeszcze ta wysokobiałkowa, chodzi tu aby powstało w czasie wyrabiania dużo glutenu, który wpływ ana sprężysto¶ć ciasta i rozci±liwo¶ć, bardzo ważne przy robieniu pizzy.Na zachodzie maj± takie m±ki i nazywaj± sie M±k± wysokobiałkowa, idziesz i kupujesz tak±, u nas nie ma takiej. Podobno nawet te włoskie 00 Caputo to nie to. Jak chcesz to mam fajny filmik 50 m inutowy jak sie robi pizzę. Babka w domu robi nawet niezła jak prawdziw± pizzę. Dam ci linki. I własnie sama konsystencja tej m±ki wysokobiałkowej jest inna niż zwykłej czy m±ki chlebowej.

no czemu nie możesz podać linka :D
ja w sumie użyłem zwykłej m±ki i nie narzekałem na to czy ciasto było rozci±gliwe i w ogóle.
i pizza wyszła jak na razie najlepiej z tych przepisów co brałem i jak na razie będę go używał :D:)



Ja uwielbiam pizze tak± robion± w domu, jedynym jej minusem jest to, że piecze się j± w zwykłym piekarniku a nie specjalnym piecu, z którego to pizza jest najlepsza.
Moja ciocia kiedy¶ pracowała w pizzerii i umiała swojego czasu zrobić rewelacyjne ciasto, ale ostatnio jak j± prosiłam o przepis to już nie umiala zrobić niestety. A szkoda

To pu¶ciłem ci linki na priva

no pizza w domu nie będzie idealna i "chwilunia" ma racje z pieca co maj± w pizzeriach to s± rewelka :P
ale domowe też nie s± gorsze dużo :P

Taka domowa pizza jest bardzo dobra,ale ja zdecydowanie wolę kupić gotow±:) Można dzięki temu zaoszczędzić mnóstwo czasu i energii. No i nie ma ryzyka,że pizza będzie niedobra. A tak swoj± drog± to można dostać naprawdę super smaczn± pizzę

Ja tam wolę zamówić. Mam dwie sprawdzone pizzerie i tylko w nich zamawiam. Te gotowe do odgrzania dla mnie smakuj± jak guma z gumowym serem i gumow± szynk±. Wolę ¶wieże ciasto i wiadomo z czego zrobione dodatki.

  • zanotowane.pl
  • doc.pisz.pl
  • pdf.pisz.pl
  • russ.xlx.pl