Disecta Membra
[code]oto przepis na deser bananowy
3 różne smaki lodów
3 banany
Na początku dajemy gałki lodów i pod nie banana[code]
[code]drugi przepis
4-5 sztuk bananów
2 szklanki śmietany 30%
3 galaretki wiśniowe
1-2 łyżki cukru
Dwie galaretki rozpuścić w 2 szklankach gorącej wody. Ostudzić. Śmietanę ubić z cukrem.
3-4 banany zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Wlać do nich tężejącą galaretkę i ubitą śmietanę. Dokładnie wymieszać. Przełożyć do wypłukanych zimną wodą pucharków.
Trzecią galaretkę również rozpuścić w 1 szklance gorącej wody. Schłodzić w lodówce. Gdy stężeje, pokroić w kostkę.
Kostkami galaretek i pozostałym bananem pokrojonym w plastry udekorować pucharki z deserem. Schłodzić w lodówce.[code]
[code]Na sos:
cukier trzcinowy
czekolada
masło
Na początek łamiemy półtorej kostki czekolady wsypujemy 3 łyżki cukru dodajemy małą część masła
gotujemy aż się roztopi cały czas mieszając. Gotowy sos polać na banana i lody.
Ozdobić wafelkiem
na krem(ci którzy nie mają cukru trzcinowgo):
* 2 szklanki półsłodkiej czekolady startej na grubej tarce
* 1/4 kostki lub kubeczka masła roślinnego
* 3 szklanki cukru pudru
* 1/3 szklanki mleka
Wlej pięć centymetrów wody do większego garnka, zagotuj. Do mniejszego garnka włóż czekoladę i masło roślinne, wstaw do większego. Powoli mieszając wsypuj cukier puder. Dolej mleko. Zdejmij mniejszy garnek z pary. Ubijaj masę mikserem około pięciu minut, aż będzie gęsta i jednolita. Nałóż krem na deser.[code]
Użytkownik Souledge edytował ten post 16 marzec 2009 - 16:06