ďťż

Bardzo zdrowe fioletowe pomidory

Serwis znalezionych haseł

Disecta Membra

Bardzo zdrowe fioletowe pomidory

Udało się wyhodować bardzo zdrowe fioletowe pomidory bogate w znane ze swych właściwości antyutleniających antocyjaniny.
Dokonali tego naukowcy z Wielkiej Brytanii wszczepiając im geny kodujące barwniki kwiatów lwich paszczy.
Odkrycie opisano na łamach pisma "Nature Biotechnology".

Antocyjaniny to naturalne barwniki występujące w szczególnie dużych ilościach w jagodach, żurawinach i w borówkach.
Znane są ze swoich właściwości antynowotworowych, zabezpieczają przeciwko chorobom sercowo-naczyniowym i związanym z wiekiem.

Ponadto zabezpieczają przed stanami zapalnymi, otyłością i cukrzycą oraz poprawiają ostrość widzenia.
Od kilku lat naukowcy starali się podnieść tych zdrowych substancji w zjadanych przez nas chętnie i często owocach i warzywach.

Pomidory same w sobie zawierają wysoki poziom antyutleniacza o nazwie likopen,
zwłaszcza te przetworzone lub gotowane z dodatkiem oleju, który pomaga uwolnić ten związek z komórek.
Z kolei flawonoidy są przeciwutleniaczami rozpuszczalnymi w wodzie.
Obydwie grupy antyoksydantów są uważane za skuteczne w obronie organizmu przed chorobami.

W swojej najnowszej pracy Cathie Martin wraz z zespołem z John Innes Centre w Norwich
przenieśli dwa geny odpowiedzialne za produkcję antocyjanin w kwiatach lwiej paszczy do owoców pomidorów.
W wyniku tego zabiegu pomidory zgromadziły niespotykanie dotąd wysoki poziom tych substancji w skórce i miąższu owoców oraz
zyskały intensywnie fioletowy kolor.

Następnym etapem badań była analiza wpływu fioletowych pomidorów na zdrowie.
Naukowcy wybrali do tego celu specjalny szczep myszy o podwyższonym ryzyku zachorowania na raka.
Dietę zwierząt uzupełniono sproszkowanymi fioletowymi pomidorami bogatymi w antocyjaniny.
Pokarm grupy kontrolnej suplementowano zwykłymi czerwonymi pomidorami (również sproszkowanymi).
Myszy, które jadły fioletowe pomidory żyły znacznie dłużej,
tak więc udało się potwierdzić korzystny wpływ fioletowych pomidorów na zdrowie.

"To pierwszy przykład jedzenia modyfikowanego genetycznie, które rzeczywiście może działać bardzo korzystnie na zdrowie konsumentów.
Następnym krokiem będzie teraz przeprowadzenie testów przedklinicznych oraz klinicznych z udziałem ochotników,
w celu sprawdzenia czy można wspierać zdrowie przez tak łatwo dostępną żywność" - podsumowują autorzy.

:gwizda: źródło: gotowanie onet :gwizda:

  • zanotowane.pl
  • doc.pisz.pl
  • pdf.pisz.pl
  • russ.xlx.pl