ďťż

Co jeść by mieć lepszą pamięć?

Serwis znalezionych haseł

Disecta Membra

Kłopoty z pamięcią miewa każdy z nas. Jeśli jednak często ona szwankuje, to może oznaczać, że po prostu źle karmisz swój mózg!
"Zaraz, zaraz, gdzie to ja położyłam klucze?"; "Oj, znów przegapiłam wizytę u dentysty!" - nie ma chyba osoby, której nie przydarzałyby się takie sytuacje. Gorzej, gdy nagminnie zapominasz o ważnych sprawach. Wtedy dziurawa pamięć zaczyna komplikować ci życie. Zamiast jednak od razu biec do lekarza, weź pod lupę, to, co jesz! Przyczyną kłopotów z pamięcią bywa bowiem nieracjonalne odżywianie.

Stały dopływ energii

Jeśli chcesz, by twój umysł był zawsze sprawny, przede wszystkim jadaj o stałych porach, najlepiej pięć razy dziennie. Przerwy pomiędzy posiłkami nie powinny być dłuższe niż cztery godziny - w ten sposób przez cały dzień utrzymasz niemal stałe stężenie glukozy we krwi. To podstawowe paliwo dla mózgu. Kiedy zaczyna go brakować, wolniej myślisz. Trudno ci też się skoncentrować na tym, co robisz, a wtedy umykają ważne informacje, które powinnaś zachować w pamięci.

Ważne składniki

Cokolwiek zjesz, mózg otrzymuje porcję energii. Ale to za mało, by dobrze pracował. Potrzebuje jeszcze witamin i minerałów, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania komórek nerwowych. Spośród witamin najważniejsze to B1 i B6, bo zwiększają zdolność zapamiętywania. Znajdziesz je w pieczywie z pełnoziarnistej mąki, w płatkach owsianych, muesli, fasoli. Natomiast pierwiastkami usprawniającymi pracę mózgu są magnez i fosfor. Ten pierwszy ułatwia koncentrację. Bogate są w niego migdały, pestki słonecznika i dyni, a także mak. Fosfor zaś ułatwia wchłanianie witamin z grupy B. Potrzebny jest również do przesyłania impulsów nerwowych. Występuje m.in. w orzechach oraz żółtych serach. W twojej diecie nie powinno też zabraknąć jaj i soi. Zawierają one lecytynę, która ułatwia uczenie się i zapamiętywanie.

Kompozycja dań

Dzień zacznij od solidnego śniadania. W jego skład powinny wchodzić produkty bogate w białko, a zatem wędliny, ryby, rośliny strączkowe. Są dobrym źródłem tyrozyny, aminokwasu, który pobudza umysł do pracy. W ciągu dnia jedz warzywa, owoce, produkty mączne, kasze. Dostarczą mózgowi dużej dawki energii. Wieczorem sięgnij po banany, sery, mleko. Zawierają tryptofan, aminokwas wyciszający umysł i ułatwiający zasypianie.



Ja o witaminach słyszałem że podobno witamina PP jest na pamięć. To jest chyba kwas foliowy.. nie wiem na pewno.

Słyszałem że orzechy poprawiają pamięć, chodz ich nienawidze to czasem trzeba się przymusić ;)

Ja rybkę czasem lubie se pojeść.



Ja też słyszałem że orzechy poprawiają pamięć, ale nie wiem czy to prawda.

orzechy ryby... magnez itp

Jedzonko bogate w magnez, zgadza się. Zawiera go też czekolada :)
Dobre są też produkty bogate w nienasycone kwasy tłuszczowe, m.in ryby.
Witaminka PP to co innego niż kwas foliowy. :)
Co do kwasu foliowego to powinny go codziennie jeść kobiety aktywne seksualnie. Jeśli dziewczyna zajdzie w ciążę a będzie miała niedobór to dziecko może sie urodzić z poważnymi wadami neurologicznymi.

  • zanotowane.pl
  • doc.pisz.pl
  • pdf.pisz.pl
  • russ.xlx.pl