ďťż

masło czy margaryna?

Serwis znalezionych haseł

Disecta Membra

Co wybieracie gdy macie do wyboru masło czy margarynę? Co lepsze ? Zdrowsze ?



ja zawsze smaruje masłem... mimo iz nie jest to takie maslo jak niegdys robila moja mama to sentyment pozostal... :)

Masło oczywiście. Margaryna mi do kanapek nie pasuje, do ciast i owszem.
Nie patrzę na to co zdrowsze, różnica w stosowaniu obu produktów jest chyba mała, a smarowideł do kanapek i tak mało używam.

Ja ramą smaruję :P Z masłem raczej nie lubie :P
A czy to zdrowsze? Nie wiem, ale raczej na to na razie nie zwracam uwagi ;)



Szczerze mówiąc to może kilka razy jadłam chleb z margaryną bo ... u mnie w domu margaryny nie toleruje mój brat i mój ojciec . Jak jeszcze mieszkała ze mną babcia to ona używała margaryny Masmix (nie tolerowała masła :) ) Gdy raz zabrakło mamie masła na kolacjęto zabrała margarynę i wtedy było wielkie oburzenie ze strony domowników czy chce ich otruć ;) Oczywiście później kolacja nie została zjedzona bo stwierdzili że oni gó**** nie będa jeść ;/ Bosheeeeeeeee .........

Masło!!!Żadko kiedy jadam margarynę. Margarynę jem jedynie wtedy gdy masło się skończy w środku kolacji. Masło smakuje lepiej. Niema to jak chleb z masłem i przyprawa do masła. :)

Ja smaruję masłem :)

Wyłącznie masło!!!!
Co prawda trudniej się rozsmarowuje, ale margaryna smakuje jak jakieś sztuczne badziewie!!! I w dodatku śmierdzi (przynajmniej jak dla mnie..)
Ostatnio producenci robią niestety ludzi w jajo bo w opakowanie podobne do masła extra pakują jakieś mixy albo w ogóle jakieś dziwne tłuszcze i trzeba uważnie czytać napisy na opakowaniu, bo jest praktycznie identyczne z tym jakie ma masło. jak dla mnie to jest zwykłe oszustwo i powinni za to zostać jakoś ukarani. <_< Zdarzyło Wam się kiedyś nabrać na coś takiego? Ostatnio moja mama się nabrała. Myślała że to masło a tu psikus... <_<

Huta 99 ??? Ja pół na pół ... Czasem margaryna a czasem masełko xD

hehe, konflikt klasyczny, stary jak swiat :P. jesli chodzi o mnie to smaruje maslem, i masla uzywam, ze wzgledu na smak i naturalnosc produktu. ni mowie, ze kazde maslo roslinne jest sztuczne, ale czuc w smaku, ze cos nie gra. dobre jest np maslo kerrygold, nawet to solone.

pewnie ze masło

Masło z biedronki - najlepsze

Jasne, że masło a nie sztuczna margaryna.

http://www.zdrowezyw...pl/articles.php

Masło lepsze niż margaryna?

Statystyczny Polak zjada rocznie niecałe 4 kg masła rocznie, o połowę mniej niż spożywają obywatele Niemiec czy Francji, podczas gdy wielu naukowców uważa, że produkt ten zawiera wiele składników niezbędnych w "zdrowej" diecie i jest cenniejszy niż powszechnie konsumowane margaryny czy oleje roślinne.

Mleczarze zapowiedzieli na zakończonych dzisiaj Targach Mleczarskich, że będą promować spożycie masła. Zamierzają w przyszłym roku uruchomić kampanię informującą o zaletach zdrowotnych spożywania tego produktu. Przeznaczą na ten cel 1,6 mln zł.

- Nie ma cenniejszego tłuszczu w naszej diecie niż tłuszcz mlekowy, potwierdza ten fakt ok. 600 opracowań medycznych - twierdzi prof. Grażyna Cichosz z Katedry Mleczarstwa i Zarządzania Jakością Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego w Olsztynie.

Jej zdaniem, przeciętny konsument kojarzy tłuszcze zwierzęce (np. masło) z otyłością, a jest to "bez wątpienia konsekwencja agresywnej reklamy tłuszczów roślinnych". Profesor zaznaczyła, że od 40 lat budowana jest teoria, jakoby tłuszcze roślinne wspomagały nasze zdrowie. Tłuszcz mlekowy jest niedoceniany, gdyż jest on utożsamiany z cholesterolem, a ten z kolei kojarzony jest z miażdżycą, na co nie ma dostatecznych dowodów.

Z badań klinicznych wynika, że tłuszcz mlekowy nie tylko nie zagraża, ale wręcz zapobiega chorobom na kilka różnych sposobów, m.in. intensyfikując przemianę cholesterolu i zapobiegając jego utlenieniu. Ponadto wszystkie komponenty mleka o działaniu antynowotworowym zawarte są w tłuszczu mlekowym - uważa Cichosz.

Według niej, gdyby faktycznie oleje roślinne i margaryny wykazywały reklamowane antymiażdżycowe działanie, to problemu chorób serca by już dawno nie było. Tymczasem pomimo ograniczenia spożycia tłuszczów zwierzęcych i 6-10 krotnego zwiększenia konsumpcji tłuszczów roślinnych w ciągu ostatnich 40 lat, problem miażdżycy jest wciąż aktualny.

Cichosz zwraca uwagę, że bardzo ważne dla zdrowia jest utrzymanie właściwych proporcji między kwasami omega-6 - zawartymi w tłuszczach roślinnych - oraz kwasami omega-3. Proporcja ta powinna wynosić 5:1, podczas, gdy z powodu ograniczenia spożycia tłuszczów zwierzęcych, proporcje te wynoszą 20-30:1.

Z tego też powodu najczęściej jednak przemiany kwasów omega-3 (który występuje głównie w tłustych rybach) blokowane są przez nadmiar w diecie kwasów omega-6 pochodzących z olejów roślinnych. - Dlatego też zastępowanie tłuszczu mlekowego olejami roślinnymi ze względów zdrowotnych jest niedopuszczalne - uważa badaczka.

autor: PAP
źródło: Masło lepsze niż margaryna?, interia.pl 2006-11-10


http://www.zdrowezyw...pl/articles.php

Masło lepsze niż margaryna?

Statystyczny Polak zjada rocznie niecałe 4 kg masła rocznie, o połowę mniej niż spożywają obywatele Niemiec czy Francji, podczas gdy wielu naukowców uważa, że produkt ten zawiera wiele składników niezbędnych w "zdrowej" diecie i jest cenniejszy niż powszechnie konsumowane margaryny czy oleje roślinne.

Mleczarze zapowiedzieli na zakończonych dzisiaj Targach Mleczarskich, że będą promować spożycie masła. Zamierzają w przyszłym roku uruchomić kampanię informującą o zaletach zdrowotnych spożywania tego produktu. Przeznaczą na ten cel 1,6 mln zł.

- Nie ma cenniejszego tłuszczu w naszej diecie niż tłuszcz mlekowy, potwierdza ten fakt ok. 600 opracowań medycznych - twierdzi prof. Grażyna Cichosz z Katedry Mleczarstwa i Zarządzania Jakością Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego w Olsztynie.

Jej zdaniem, przeciętny konsument kojarzy tłuszcze zwierzęce (np. masło) z otyłością, a jest to "bez wątpienia konsekwencja agresywnej reklamy tłuszczów roślinnych". Profesor zaznaczyła, że od 40 lat budowana jest teoria, jakoby tłuszcze roślinne wspomagały nasze zdrowie. Tłuszcz mlekowy jest niedoceniany, gdyż jest on utożsamiany z cholesterolem, a ten z kolei kojarzony jest z miażdżycą, na co nie ma dostatecznych dowodów.

Z badań klinicznych wynika, że tłuszcz mlekowy nie tylko nie zagraża, ale wręcz zapobiega chorobom na kilka różnych sposobów, m.in. intensyfikując przemianę cholesterolu i zapobiegając jego utlenieniu. Ponadto wszystkie komponenty mleka o działaniu antynowotworowym zawarte są w tłuszczu mlekowym - uważa Cichosz.

Według niej, gdyby faktycznie oleje roślinne i margaryny wykazywały reklamowane antymiażdżycowe działanie, to problemu chorób serca by już dawno nie było. Tymczasem pomimo ograniczenia spożycia tłuszczów zwierzęcych i 6-10 krotnego zwiększenia konsumpcji tłuszczów roślinnych w ciągu ostatnich 40 lat, problem miażdżycy jest wciąż aktualny.

Cichosz zwraca uwagę, że bardzo ważne dla zdrowia jest utrzymanie właściwych proporcji między kwasami omega-6 - zawartymi w tłuszczach roślinnych - oraz kwasami omega-3. Proporcja ta powinna wynosić 5:1, podczas, gdy z powodu ograniczenia spożycia tłuszczów zwierzęcych, proporcje te wynoszą 20-30:1.

Z tego też powodu najczęściej jednak przemiany kwasów omega-3 (który występuje głównie w tłustych rybach) blokowane są przez nadmiar w diecie kwasów omega-6 pochodzących z olejów roślinnych. - Dlatego też zastępowanie tłuszczu mlekowego olejami roślinnymi ze względów zdrowotnych jest niedopuszczalne - uważa badaczka.

autor: PAP
źródło: Masło lepsze niż margaryna?, interia.pl 2006-11-10


oczywiscie, ze maslo bardziej odzywcze, szczegolnei jesli chodzi o zawartyosc witamin rozpuszczlanych w tluszczach. tych nic nie zastapi, a margaryny musza byc dodaktowo witaminizowane. wiadomo, takei witaminy maja nizsza przyswajalnosc.


Ja ramą smaruję :P Z masłem raczej nie lubie :P
A czy to zdrowsze? Nie wiem, ale raczej na to na razie nie zwracam uwagi ;)

Ja też :) Tzn. się margaryną u mnie smaruje, bo zaczęli kupować do chleba i tak już zostało. I z masłem i już niezbyt podchodzi...

Ja wolę zdecydowanie masło. Margaryna mi nie smakuje, a masło jak najbardziej :)

masło

Uważam że powinno się jeść to i to,oczywiście w rozsondnych proporcjach,ale oczywiście smaku masła nic nie zastąpi.Byłem na wsi gospodarz sam zrobił masło i upiekł chleb to jest ,,odlot,,tego nie da się zniczym porównać :rolleyes:

oczywiscie masełko jest lepsze

Ja tylko masełkiem nie lubię margaryn

zdecydowanie masełko :)
najlepiej osełkowe ...mniam...

lepsze masło

REKLAMUJA ZE MARGARYNA JEST ZDROWA. NIEPRAWDA.CHODZI O CHOLESTEROL. MARGARYNA GO NIE MA LECZ POWACHAJCIE JA.SMIERDZI I PRZED WPAKOWANIEM DO PUDELKA MUSI BYC JESZCZE ZABARWIONA PONIEWAZ MA SZARY KOLOR.JESTEM ZA MASLEM POMIMO ZE MA TROSZKE CHOLESTEROLU. JA OSOBISCIE NIE SMARUJE ANI TYM ANI TYM. JEST DUZO SPOSOBOW NA CHOLESTEROL WYSTARCZY TROSZKE POCZYTAC.A MARGARYNA MOZE ALE NIE MUSI BYC PRZYCZYNA CHOROB SERCA PONIEWAZ MA KONSYSTENCJE STALĄ I WIAZE SIE TO Z TYM ZE MOGA SIE PO LATACH ZAPYCHAC STOPNIOWO ZYLY. WSZYSTKO JEST DLA LUDZI ALE W ROZSADNYCHILOSCIACH. JAK MASLO TO 82 %

Jak dla mnie to wszystko jedno :) byle by dobrze smakowalo :):P wiem wiem, jedno zdrowsze od drugiego^

Masło :rolleyes:

Jestem zdecydowanie za masłem

Masło:D

Masło ma dużo tłuszczu, a margaryna sporo chemii niezbyt zdrowej. I jedno i drugie ma wady.

Osobiście wolę masło,lecz niestety dane jest mi jeść margaryne.Zbyt dużo zwolenników tego produktu mam w domu niestety:)

ja wolę masło , niestety również w domu mam dużo zwolenników margaryny.

Ja nieodczuwam różnic.


REKLAMUJA ZE MARGARYNA JEST ZDROWA. NIEPRAWDA.CHODZI O CHOLESTEROL. MARGARYNA GO NIE MA LECZ POWACHAJCIE JA.SMIERDZI I PRZED WPAKOWANIEM DO PUDELKA MUSI BYC JESZCZE ZABARWIONA PONIEWAZ MA SZARY KOLOR.JESTEM ZA MASLEM POMIMO ZE MA TROSZKE CHOLESTEROLU. JA OSOBISCIE NIE SMARUJE ANI TYM ANI TYM. JEST DUZO SPOSOBOW NA CHOLESTEROL WYSTARCZY TROSZKE POCZYTAC.A MARGARYNA MOZE ALE NIE MUSI BYC PRZYCZYNA CHOROB SERCA PONIEWAZ MA KONSYSTENCJE STALĄ I WIAZE SIE TO Z TYM ZE MOGA SIE PO LATACH ZAPYCHAC STOPNIOWO ZYLY. WSZYSTKO JEST DLA LUDZI ALE W ROZSADNYCHILOSCIACH. JAK MASLO TO 82 %

Po pierwsze nie pisz duzymi literami

Po 2 wole margaryne :D

Ja nie lubię ani masła ani margaryny, więc z reguły nie smaruję kanapek, ale jak już jest taka konieczność to smaruję masłem

różnie różniście szczerze mówiąc... raczej się nie zastanawiałam nad tym, bo i to i to lubię i jem. ale jajecznica to tylko na masełku, mmm :D

Oczywiście wolę masełko (jak ktoś już napisał osełkowe rulez) :D. Ale życie swoje. Wygodniej smarować i przechować różne mixy czy margaryny. A ja lubię kanapki. :D :rozmowa: (ci trzej wpychają kanapki i jeszcze się śmieją, bezczelni).

Margaryny używam tylko do ciasta.

Tak samo i ja margaryna raczej do ciasta , torta itd
a masło raczej je się z kanapkami ja kupuje Ramę , sollę :)

Preferuję masło roślinne

ja lubię masło, ale przeważnie jadam margarynę.

Na rynku występują także tzw. miksy i masełka, czyli mieszanki masła i margaryny, są one przedstawiane w reklamach jako zdrowsze od masła i smaczniejsze od margaryny. :D właśnie takie konsumuję :D

Ja przede wszystkim masło Delmę, z dodatkiem masła, ale nie wiem czy to masło, skoro ma oddatek masło xD[; chyba, że z braku masła mam margarynę [;

Ja również zdecydowanie wolę masło, jest dużo smaczniejsze, ale zazwyczaj jadam je tylko od święta albo w weekendy. Na co dzień jadam margarynę bo się dużo szybciej smaruje :cool:

LUDZIE BIEDY WAM TRZEBA TO NIE BĘDZIE DELEMATU MASŁO CZY MARGARYNA.WOLĘ MARYŚKĘ,BO BY NAJMNIEJ NIE MAM SKLEROZY,A CI CO UŻYWAJĄ MASŁO MAJĄ PRZETŁUSZCZONE MÓZGI!

jako studentka chemii powinnam powiedzieć-masło i tylko masło...takie pospolite,twarde po wyjęciu z lodówki...

i tu jest pierwszy ukłon w stronę margaryny-zawsze ją na kanapce rozsmarujesz...a czasu wciąż mało...no to szybkie rozwiązanie-zawsze łatwo rozsmarowująca się po kanapce margaryna...

ale masła to ona nigdy nie pokona...

więc może takie pośrednie rozwiązanie...masło grzane...

masło pół na pół z wodą podgrzewasz do czasu całkowitego odparowania wody(zbierając powstającą w tym procesie pianę-bo ta jest bardzo szkodliwa dla zdrowia) i masz super masełko,łatwo się smaruje i można na nim wszystko smażyć :)

Ja dokładnie tak samo - masło gitara do kanapek, za to margaryna do ciast.

  • zanotowane.pl
  • doc.pisz.pl
  • pdf.pisz.pl
  • russ.xlx.pl